Virallisesti

Jätetään se korruptio muille, sanoo Kokkila

“Miksi sitä itse tehdä?”, painotti hyvin pitkän linjan erittäin kokenut Venäjän bisneksen asiantuntija Ilpo Kokkila viime viikon Voitelu-plus-ohjelmassa. Muun muassa SRV:n hallituksen puheenjohtaja sekä Suomalais-Venäläisen kauppakamariyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kokkila ei suosittele Venäjällä riskinottamista.

- Pelisäännöt tuollaisessa kehittyvässä maassa ovat erilaiset, kuin täällä vakiintuneessa markkinataloudessa. Uusilla yhtiöllä on totuttelemista siihen, millä tavalla siellä toimitaan, ohjeistaa Kokkila.

Kokkila jatkaa: Keskimääräinen lahjussumma on kasvanut Venäjällä. Me elämme yhteiskunnassa, jossa me ei osata korruptiota, eikä me osata korruptoida. Se on sellainen alue, josta suomalaisten on viisasta pysyä poissa. Monet asiat saattavat hidastua sen takia. Kun saa välikäden suorittamaan lahjuksen annon, voi itse käyttää tämän ajan tehokkaasti.

Venäjällä esiintyviin korruptionvastaisiin mielenosoituksiin Kokkila suhtautuu varauksella. Hän uskoo, että mielenosoitukset ovat niin pieniä, että jos ne suhteuteutaan Venäjän asukaslukuun, ei niillä ole juurikaan merkitystä liiketoimintaan siellä. “Kansalaismielipide on ilmeinen, nuoret eivät enää hyväksy näitä vanhoja tapoja. Putin tulee näkemykseni mukaan kuitenkin voittamaan vaalit ja vakaa kehitys jatkuu”, valaistaa Kokkila.

Rakennusala on monessa maassa tyypillinen siitä, että siinä käsitellään suuria rahoja ja houkutukset ovat suuria. Kokkilan mukaan meillä suomalaisilla ei ole sellaiseen mahdollisuutta, meidän on yritettävä ulkoistaa niitä asioita niin hyvin, että niiden asioiden perusteella päästään eteenpäin. “Jos länsimainen yhtiö lähtee korruption tielle, niin se on tie, josta ei helposti ole paluuta, ja musta sinne ei pidä missään olosuhteissa suostua menemään”, kertoo Kokkila.

- Kun korruptiomiesten porukkaan menee, eräänä päivänä sua ammutaan polveen ja sen jälkeen sä rupeet miettimään oliko sen arvoista. Jätetään se korruptio sitten muiden tehtäväksi, viimeistelee Kokkila.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa